Reiniging

Industriële reiniging naar een hoger niveau

Industriële reiniging naar een hoger niveau

De oorsprong van Mavom ligt bij de oppervlakte behandeling van metalen. Het verduurzamen van metalen gaat hand in hand met reiniging. Vandaar dat we met gepaste trots kunnen zeggen dat Mavom door haar jarenlange ervaring en brede aanbod reinigingsproducten, de kennis en expertise in huis heeft om voor ieder reinigingsvraagstuk een passende oplossing te bieden.


Dit doen we mede dankzij eigen onderzoek en ontwikkeling in ons laboratorium, vaak in samenwerking met onze klanten. Aan industriële reiniging worden meestal andere en vaak hogere eisen gesteld dan aan consumenten reinigingsproducten. Maar de basis van een reinigingsproces is hetzelfde.
 

Hoe werkt reiniging in de praktijk?

Vier componenten vormen samen een reinigingsproces:

 • Chemie (het reinigingsmiddel)
 • Tijd
 • Temperatuur
 • Mechanische actie (schrobben, borstelen, sproeien, etc.)
   

Als deze 4 componenten in de juiste verhouding worden ingezet, ontstaat een optimaal proces.

Met name de eerste component, Chemie, is de expertise die Mavom in staat stelt om iedere vervuiling te lijf te gaan.
 

We onderscheiden grofweg water gedragen en oplosmiddel houdende producten. De keuze van het juiste reinigingsmiddel vindt plaats op basis van een verkenning van de te reinigen producten, de te reinigen materialen en het soort verontreiniging. Ook de gewenste reinigingsmethode zal in de begin fase een belangrijke rol spelen.

 

Oplosmiddel houdende reinigingsproducten

Industriële reiniging op basis van oplosmiddelen wordt nog heel veel toegepast, ook al zou je misschien verwachten dat alle reiniging richting water gedragen systemen verschuift. Deze trend is al lang geleden ingezet, maar er zijn nog steeds situaties waar oplosmiddelen eenvoudig weg de beste resultaten opleveren en kortere doorlooptijden mogelijk maken.
 

Het reinigen met oplosmiddelen kan op een verantwoorde manier toegepast worden waarbij mens en milieu worden ontzien. Dit kan geautomatiseerd in volledig afgesloten, emissie vrije reinigingsmachines plaats vinden met terugwinning van het reinigingsmiddel. Of het kan handmatig met de speciaal door Mavom ontwikkelde Mavomclean Green. De Mavomclean Green is een product wat Aceton en andere minder prettige oplosmiddelen kan vervangen.
 

Mavom werkt reeds velen jaren samen met vooraanstaande producenten oplosmiddel houdende reinigers zoals Safechem en 3M Novec. De producten van deze 2 producenten lenen zich bij uitstek voor gebruik in dampontvettingsinstallaties, atmosferisch of onder vacuüm en met volledige terugwinning van het oplosmiddel. Dit resulteert in een extreem laag verbruik met lage kosten per gereinigd product.Vooral bij onze klanten in de Hightech industrie waar reinheid een zeer belangrijke rol speelt, worden deze producten op brede schaal ingezet.
 

Watergedragen reinigingsproducten

Zoals eerder aangegeven, is er door de jaren heen een verschuiving geweest naar het gebruik van watergedragen reinigingsproducten. Deze producten doen qua reinigingskracht niet of nauwelijks meer onder voor oplosmiddel houdende producten en watergedragen reinigers zijn in tegenstelling tot de meeste oplosmiddel houdende reinigers niet brandgevaarlijk. Ideaal dus voor gebruik in open systemen. Mavom heeft veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van watergedragen reinigingsproducten met als resultaat een zeer compleet en beproeft gamma aan deze industriële reinigers.

We onderscheiden grofweg 3 soorten reinigers op basis van hun pH of zuurgraad:

 • Zure reiniger
 • Neutrale reiniger
 • Alkalische reiniger
   

Bij het reinigen van metalen is het belangrijk om vooraf vast te stellen welk metaalsoort er gereinigd dient te worden. Bij een verkeerde keuze zijn de gevolgen niet te overzien. Uiteraard zijn er nog meer criteria waarop de keuze voor een reiniger wordt gebaseerd. De specialisten van Mavom begeleiden bedrijven hierbij en bieden de mogelijkheid tot het uitvoeren van testen in het eigen laboratorium van Mavom.


Mavom Safeclean: een game changer

Eén van de succesnummers uit ons assortiment industriële reinigingsproducten is de Mavom SafeClean. Het is een watergedragen reinigingsmiddel dat ingezet kan worden voor handmatige reiniging op bijvoorbeeld onderdelenreinigingstafels en bovendien Biologisch afbreekbaar.
 

Mavom SafeClean is een uitstekend reinigingsmiddel voor de in een industriële omgeving meest voorkomende “normale” vervuilingen, zoals vettige en/of olieachtige vervuiling, stof, zand en metaaldeeltjes. Hierdoor is dit product met name geschikt voor het reinigen van gereedschappen, werkstukken, motoren, en machineonderdelen.
 

Via de technische groothandel is SafeClean verkrijgbaar in handige trigger sprays, maar ook in bulkverpakkingen die gebruikt worden in combinatie met reinigingstafels.

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 27 6000.

To Top