Case studies

Lagers

Smeermiddelen

Langdurige lagersmering onder zware omstandigheden

Conwed Plastics in Genk produceert netten voor gebruik in onder andere graszoden, matrassen, autozetels en filtersystemen. De producent zocht naar een oplossing om de levensduur van lagers te verlengen in een omgeving met hoge temperaturen en snel roterende en pulserende bewegingen. Door deze veeleisende omgeving, werd Conwed geconfronteerd met vroegtijdige uitval, hoge onderhoudskosten en productiestilstand. 
 

Niet alleen zijn de lagers kostbaar om te vervangen, maar de slechte toegang tot de smeerpunten maakt nasmering tijdens de productie vrijwel onmogelijk. Lees verder hoe Mavom de juiste oplossing vond voor dit probleem

Case study RVM Systems - emballagesysteem

Reiniging

Efficiënte reiniging van een statiegeld emballagesysteem

Het innemen van blikjes geeft supermarktketens extra schoonmaakwerk omdat lekkende vloeistoffen uit de blikjes storingen geven aan het emballagesysteem. RVM Systems heeft Mavom gevraagd naar een reinigingsproduct met smerende werking.

Hoornsebrug RWS band

Lijmen

Verlijmen van RWS-band biedt structurele oplossing

De gemeente Purmerend wilde de fietsveiligheid op de Hoornsebrug verbeteren door RWS-banden tegen de gevaarlijke opstaande randen langs het fietspad te bevestigen.

Het project werd toevertrouwd aan Strukton, die Mavom benaderde voor advies over een geschikte lijm om de banden te verlijmen.

Smeermiddelen

Smering van een wegdekconstructie boven de snelweg

Segmenten van een wegdek worden over de A16 van één kant naar de andere kant geschoten via een lanceerneus die over de twee rijbanen is gebouwd. Aan Mavom is advies gevraagd voor een siliconenpasta die de zware objecten goed laat glijden en frictie reduceert.

PeeWipe Dispenser

Lijmen

PeeWipe Dispenser: De nieuwe standaard in toilethygiëne

De PeeWipe Dispenser is een nieuw ontworpen dispenser die naast urinoirs wordt geplaatst en heren de gelegenheid biedt om zich na een toiletbezoek zich op te frissen. De bedenker Steffen Dosoe zocht voor de bevestiging van de dispensers naar een gemakkelijk aan te brengen en snel belastbare lijm en kwam bij Mavom terecht.

 

Technische sprays

Extra bescherming bij opslag en transport van hoogwaardige rails voor havenkranen

Gantrex heeft de unieke, gepatenteerde rail Hingeguard™ ontwikkeld. Deze wordt o.a. toegepast voor havenkranen. Om de rail in perfecte staat bij de eindklant te leveren gingen Gantrex en Mavom op zoek naar een betrouwbare oplossing om de metalen rail te beschermen tijdens opslag en transport. 

Stoomgenerator

Smeermiddelen

Jax olie in stoomgeneratoren in de voedingsmiddelenindustrie

Clayton uit Bornem in België bouwt stoomgeneratoren die onder meer in de voedingsindustrie worden gebruikt. Voor de productie van voedingsgeschikte stoom moeten naast alle machinecomponenten ook de smeermiddelen om de machines te smeren 'Foodgrade' zijn.

Metaalbewerkingsvloeistoffen

Schoon en efficiënt verspanen met Cimtech 600-HFP

Lemmens Metaalbewerking is producent van (fijn)mechanische componenten met zowel klanten in de machinebouw, de medische industrie en de halfgeleiderindustrie. In sectoren waaraan precisieonderdelen geleverd worden, is de reinheid van de producten een steeds belangrijkere factor geworden.

Lees in de volgende Case Study hoe Lemmens Metaalbewerking na een intensieve zoektocht schoon en efficiënt verspaant met Cimtech 600-HFP van Cimcool.

Lijmen

Lijmen een volwaardig alternatief voor lassen in waterspelattractie

Voor het vervaardigen van hun waterspelattractie onderzocht PlayFountain verschillende verbindingsmethoden, waaronder lassen en lijmen. In deze Case Study leest u tegen welke uitdagingen ze aan liepen en welke lijm uiteindelijk de oplossing bood.

Elektronica

Nieuwe optische sensor zorgt voor schonere lucht in de auto

Schone en frisse lucht waarborgen in de auto is een relatief nieuwe luxe. Hier zijn sensoren voor nodig die snel en nauwkeurig fijnstof in de lucht kunnen meten, zowel binnen als buiten de auto. Prodrive heeft in eigen beheer een sensor ontwikkeld die meetgegevens genereert waarmee autofabrikanten de luchtkwaliteit in het voertuig beter kunnen reguleren. In deze Case Study leest u over de uitdagingen waar Prodrive tegen aan liep bij de ontwikkeling van de sensor, en hoe Mavom hierbij kon assisteren.

Lijmen

De efficiëntie van lijmen als verbindingstechniek

Verwater krijgt regelmatig de vraag om herstellingen of aanpassingen aan bestaande tanks uit te voeren. Toen Verwater de vraag kreeg een tank te voorzien van veiligheidsrails, gingen zij op zoek naar een veilig en betrouwbaar alternatief voor lassen. Omwille van veiligheidsredenen, zoals brandgevaar, mag er namelijk niet gelast worden aan tanks en installaties in dienst.

Elaut

Lijmen

Een aanzienlijk sneller productieproces

Elaut NV, wereldspeler op gebied van amusementspellen zoals grijpkranen en speelmachines, kon dankzij advies van onze lijmspecialist twee uur na verlijming deuren veilig monteren in hun speelmachines in plaats van een hele dag te moeten wachten op deze volgende productiestap.

Reiniging

Voldoen aan strenge reinheidseisen bij Metalnet

Metalnet voert diverse verspanende bewerkingen uit, waarbij na bewerking vervuiling zoals olie, emulsie en particles achter blijven op de producten. De divisie Metal Precision Components reinigt tegenwoordig met een dampontvettings wasmachine die is gekoppeld aan een cleanroom. De gemodificeerde alcohol die hierbij wordt ingezet is DOWCLENE ™ 1601 van Safechem. 

Smeermiddelen

Langere smeerintervallen in veeleisende toepassing

Hospithera, distributeur van medische apparatuur en hulpmiddelen, had binnen de afdeling sterilisatieapparatuur een hoogwaardig vet nodig dat bestand is tegen hoge temperaturen, chemisch inert en compatibel met hun afdichtingsmaterialen. We gingen samen op zoek naar de ideale oplossing.

Lijmen

Hoe medische lijm bijdraagt tot de automatisatie van het productieproces

Katheters zijn een belangrijk onderdeel van een medische behandeling doordat ze zorgen voor het toedienen van geneesmiddelen & voedingsstoffen. Eenmaal aangebracht op de huid van de patiënt moet de katheter correct gefixeerd worden om dislocatie te vermijden. Mavom hielp Bedal bij de selectie van de ideale lijmoplossing.

A. Bogaert Fijnmetaal bv

Lijmen

Nieuwe secondelijm voorkomt 'blooming' op de Shutters van Unilux

Toen Unilux met een traditionele secondelijm de demosets voor haar Fractions aluminium shutters wilde verlijmen ontstond er een witte aanslag. Mavom werd gevraagd mee te denken en concludeerde al snel dat er sprake was van "Blooming". Unilux en Mavom gingen samen met succes op zoek naar een oplossing zodat de geplande introductie toch door kon gaan.

Case study ASML

Distributie Specialty Chemicals

Mavom wereldwijd distributiepartner van ASML

ASML in Veldhoven maakt machines die microchips produceren. In een fotolithografie machine van ASML zitten ongeveer 15.000 lijmverbindingen en onderdelen, die door meer dan 200 toeleveranciers wereldwijd worden geproduceerd. Een fout in een lijmverbinding kan cruciale gevolgen hebben bij de productie van zo’n microchip. Om fouten uit te sluiten ontwikkelde ASML een eigen standaard in lijmtechnologie; ASML Glue 2.0. Voor dit project vond ASML in Mavom een geschikte distributiepartner dankzij onze kennis van lijmen, chemie en opslag.

A. Bogaert Fijnmetaal bv

Metaalbewerkingsvloeistoffen

Innovatieve snijvloeistof resulteert in hogere reinheid

In sectoren waaraan precisieonderdelen geleverd worden, is de reinheid van de producten steeds belangrijker geworden. Een verkeerd gekozen snijvloeistof kan bijvoorbeeld resulteren in vlekken of residuvorming op precisieonderdelen. Toen dit rond 2015 de realiteit bleek te zijn voor A. Bogaert Fijnmetaal bv ging het bedrijf op zoek naar een alternatief voor de metaalbewerkingsvloeistoffen.

Case study Nijdra Safechem

Reiniging

Mavom ondersteunt Nijdra in het reinigingsproces

Nijdra is een verspaningsbedrijf dat al decennia bewerkte metalen onderdelen reinigt als extra service naar klanten toe. Omdat reinigen echter niet een kernactiviteit is, zocht Nijdra ondersteuning en deze werd bij Mavom gevonden. Mavom begeleidde bij de overstap van een open dampontvettingsmachine naar een gesloten en emissievrij reinigingsproces met Safetainers perchloorethyleen van Safechem.

Conmeq hydraulische olie RSC Bio Solutions

Smeermiddelen

Biologisch afbreekbare oliën in mini-laders met een missie

Conmeq streeft naar het bouwen van veilige en maatschappelijk verantwoorde elektrische mini-laders met materialen die zoveel mogelijk voldoen aan het Cradle to Cradle principe. In dit kader was het de wens van Conmeq om een volledig biologisch afbreekbare hydraulische olie te gaan gebruiken uit hernieuwbare grondstoffen zonder concessies te doen aan de prestaties en de levensduur van de olie. Mavom bleek met de range smeermiddelen van RSC Bio Solutions de oplossing in huis te hebben.

Case study Infrabel Cimcool

Metaalbewerkingsvloeistoffen

Hoe Cimcool bijdraagt aan een optimaal Belgisch spoornet

Dat bij gevoelige Infrastructuur zoals rails en wissels de kwaliteit van het werk enorm belangrijk is, weten ze als geen ander op de mechanische werkplaats van Infrabel in Bascoup (Henegouwen). Zij grepen de investering in 2016 in een nieuw, modern en deels geautomatiseerde machinepark aan om de beste en meest optimale metaalbewerkingsvloeistoffen voor de machines te selecteren.

Rots Maatwerk ingieten

Elektronica bescherming

Juist ingieten zorgt voor top kwaliteit bij Rots Maatwerk

LED-modules worden beschermd door middel van een ingiethars. Wat niet altijd wordt gerealiseerd is dat als het ingieten niet op de juiste manier gebeurt, dit vervelende gevolgen kan hebben op de lange termijn. Rots Maatwerk realiseerde zich dat toen ze besloten het ingieten niet meer uit te besteden en in huis te doen. Er volgde toen contact met de Product Specialist Elektronica van Mavom om het ingietproces te optimaliseren.

Global Solar Vision Road stud

Elektronica bescherming

Bescherming van LED roadstuds bevordert verkeersveiligheid

Voor de ontwikkeling van een nieuw type actieve wegmarkering, ontwikkelde Global Solar Vision elektronica. De delicate elektronische componenten moeten optimaal beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Voor deze stap nam men contact op met Mavom voor advies op maat.

Machinefabriek Harderwijk smeeradvies klanten MFH

Smeermiddelen

Juist smeeradvies voorkomt problemen bij klanten MFH

Machinefabriek Harderwijk produceert trapeziumdraad spindels en moeren. Directeur Karel Prakken besloot na veel vragen van klanten als extra service optimaal smeeradvies mee te geven. Voor zulk professioneel advies nam hij contact met Mavom op.

Case study DenimX verlijmen

Lijmen en afdichten

Hergebruikte jeans zit ook na verlijmen lekker

DenimX gebruikt afgedankte jeansstof om 100% bio-based kunststof te creëren. Eén van de eindproducten die DenimX voor ogen had met het hoogwaardige materiaal was een stoel. Omdat een stoel gedurende de levensduur te maken krijgt met hoge mechanische belastingen, was een sterke en slagvaste lijmverbinding om de poten aan de zitting te bevestigen een must.

Explorentis

Lijmen en afdichten

Lijmspecialist helpt met het creëren van een snellere designcyclus

Eén van de grootste organisatoren van outdoor evenementen in België legde een opdracht bij Explorentis neer om lampen te verlijmen. Omdat de verlijming aan een aantal criteria moest voldoen, schakelde Explorentis de hulp van Mavom in.

Case study Geerts Metaalwaren b.v.

Industriële reiniging

DOWCLENE ™ 1601 draagt bij aan een efficiënt reinigingsproject

Geerts Metaalwaren b.v. had besloten van hun perchloorethyleen reinigingsmiddel af te stappen en op zoek te gaan naar een alternatief reinigingsmiddel. De zoektocht naar een nieuw reinigingsproces was geen simpele. Zo moest de reinigingsmachine bijvoorbeeld flexibel genoeg zijn om een grote verscheidenheid aan gevormde producten aan te kunnen. Toen Geerts Metaalwaren b.v. op zoek ging naar de juiste oplossing, wendde het bedrijf zich tot zijn lange-termijnpartner Mavom

To Top