Voedselproductie

De 5 misvattingen over voedselveilige smeermiddelen

De 5 misvattingen over voedselveilige smeermiddelen

Wij distribueren de voedselveilige smeermiddelen van Jax bestemd voor bedrijven in de dranken- en voedingsmiddelensector. Er worden regelmatig verkeerde aannames gedaan wat betreft voedselveilige smeermiddelen. Wij bespreken 5 van deze misvattingen.  

 

1. Voedselveilige smeermiddelen zijn van mindere kwaliteit dan standaard industriële tegenhangers 

Ze zouden een korter smeerinterval opleveren, veel minder lang meegaan, niet goed bestendig zijn tegen hogere of lagere temperaturen en niet compatibel zijn met kunststoffen en elastomeren.  Hierdoor zorgen ze voor een lagere productiviteit en hogere kosten. Niets is minder waar. Voedselveilig gecertificeerd basisoliën en additieven zijn doorontwikkeld zodat ze kwalitatief net zo goed zijn als conventionele industriële tegenhangers.

 

2. Er zijn niet voldoende voedselveilige smeermiddelen beschikbaar voor alle smeertoepassingen

Oftewel het beschikbare smeermiddelgamma voor de voedingsmiddelenindustrie is niet toereikend genoeg. Men zou dan alsnog een niet voedselveilig gecertificeerd smeermiddel moeten toepassen in de zone, wat extra veiligheidsrisico’s en administratieve rompslomp met zich meebrengt. Echter, inmiddels zijn alle typen smeermiddelen, van droge smeermiddelen tot schroefdraadpasta’s, beschikbaar in voedselveilige varianten.


3. Niet alle smeerpunten hoeven gesmeerd te worden met een FG smeermiddel

In een productieomgeving vinden we vaak diverse uiteenlopende smeerpunten. Sommige bevinden zich direct in de buurt van het voedselverwerkingsproces en andere zijn er verder van verwijderd. Een algemene misvatting is dat smeerpunten die verwijderd zijn van het proces niet gesmeerd behoeven te worden met een voedingsmiddelen goedgekeurd smeermiddel. Volgens Europese wetgeving zijn voedselverwerkers verplicht om een HACCP-plan op te stellen; dit plan brengt alle mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid in kaart en geeft aan hoe de risico’s beheerst worden. Eén manier om direct het gevaar op contaminatie door gebruik van verkeerde smeermiddelen te ondervangen, is het gebruik van uitsluitend voedingsmiddelen goedgekeurde smeermiddelen.


4. De Amerikaanse FDA test smeermiddelen op voedselveiligheid

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA), is het agentschap van de federale overheid van de VS, dat de kwaliteit van het voedsel en medicijnen in brede zin controleert. Smeermiddelen vallen hier echter niet onder, omdat dit non-food compounds zijn. Indien gewenst kunnen fabrikanten hun smeermiddelen laten keuren volgens de eisen van de FDA, bij onder andere de organisatie NSF International. Deze organisatie controleert het smeermiddel op basis van bepaalde CFR (Code of Federal regulations) regelgeving. Bij een acceptatie volgens 21 CFR §178.3570 krijgt het product een NSF-H1 registratie, als bewijs dat het product als smeermiddel geschikt is voor incidenteel contact met voedingsmiddelen. Een NSF-3H registratie houdt in dat het smeermiddel geschikt is voor direct contact met voedingsmiddelen, binnen de limieten van de relevante regelgeving. NSF-3H gecertificeerde producten zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor gebruik als lossingsproduct op snijplanken en voor de smering van (vlees)molens en (vlees)transporthaken waar direct contact met voedingsmiddelen onvermijdelijk is.

 

5. Voedselveilige smeermiddelen zijn voedingsbodems voor micro bacteriële besmetting

JAX is al meer dan 60 jaar een pionier op het gebied van voedselveilige smeermiddelen. Zij waren de eersten die in 1962 voedselveilig smeermiddel op de markt brachten, goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van landbouw. Deze smeermiddelen zijn goedgekeurd door het NSF en hebben een NSF-H1 en/of NSF-3H goedkeuring. Alle NSF H1-smeermiddelen bevatten het door JAX ontwikkelde en gepatenteerde antimicrobiële bewaarmiddel Micronox. Dit middel beschermt de smeermiddelen tegen microbiële besmetting en degradatie.

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 27 6000.

To Top