Shelf life, houdbaarheid producten

5 meest gestelde vragen over houdbaarheid producten

Artikel

De 5 meest gestelde vragen over houdbaarheid van producten

De officiële houdbaarheid, ook wel totale ‘shelf life’ van een product, geeft de totale tijdsduur aan dat een product door de fabrikant wordt gegarandeerd indien opgeslagen onder gecontroleerde condities. Binnen die periode kunnen fysieke eigenschappen veranderen, maar altijd binnen de specificaties die door de fabrikant zijn uitgegeven. Hoe wordt de houdbaarheid bepaald en wat zijn de belangrijkste criteria waar u op moet letten?

 

Wij geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen.

 

1. Hoe wordt de houdbaarheid van een product bepaald?

De fabrikant test de producten in eerste instantie intern volgens de sales specificaties. De testen zijn niet enkel gebaseerd op de chemie van het product zelf maar ook op de verpakkingsgrootte waarin het materiaal is afgevuld. Een product kan anders reageren wanneer het in een emmer van 15 liter wordt bewaard dan in een spuitje van 3 ml.

 

2. Waar vind ik de houdbaarheidsdatum van een product?

De totale shelf life staat meestal vermeld op de Verkoop Specificaties of op het TDS oftewel Technical Data Sheet (Product Informatieblad). De uiterste gebruiksdatum van een specifieke batch, kunt u terugvinden op de individuele verpakking bij ‘’Exp. Date’’. Dit is de datum tot wanneer een fabrikant het product garandeert mits opgeslagen onder gecontroleerde condities. Heeft een product verschillende verpakkingen? Dan kan het zijn dat elke verpakking een andere houdbaarheidsdatum heeft. Elk product individueel controleren is dus de boodschap.

 

3. Wat gebeurt er met producten die vervallen zijn? 

De eigenschappen van een product kunnen buiten de verkoopspecificaties komen, indien het langer dan de vermelde houdbaarheidsdatum bewaard blijft. Dit kan zelfs als het product nog ongebruikt in de originele verpakking zit. Afhankelijk van het product kunnen de veranderingen in eigenschappen ofwel onmiddellijk ofwel op een later tijdstip te zien zijn. Enkele voorbeelden van effecten zijn: langere uithardingstijden bij lijmen (tot er zelfs geen uitharding meer mogelijk is), gelering in de verpakking, veranderingen in viscositeit of ontmenging. In het algemeen kan de kwaliteit verminderen bij een vervallen product. Bij twijfel kunt u zich altijd richten tot uw contactpersoon bij Mavom.

 

4. Kan de manier waarop een product wordt opgeslagen een invloed hebben op de houdbaarheid?

De opslagtemperatuur speelt een heel belangrijke rol bij het behoudt van de kwaliteit van een product. Indien een product bij een hogere dan de voorgeschreven temperatuur bewaard wordt, kan dat negatieve gevolgen hebben. Indien de opslagcondities kouder zijn dan aangegeven normen, kan het product bevriezen. Dit kan leiden tot ontmenging en kan de kwaliteit van het product aantasten.

 

5. Kan een product na de houdbaarheidsdatum nog gebruikt worden?

Deze vraag is helaas niet eenduidig met een ja of nee te beantwoorden Als u het product wilt blijven gebruiken nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is, raden wij u aan om de validatietesten te herhalen. Zo kunt u analyseren of het materiaal nog goed is voor verder gebruik. Het beste is om verschillende parameters te meten voor één product. U kunt bijvoorbeeld de uithardingstijd, hardheid en de hechting controleren. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te bepalen welke testcriteria er moeten worden uitgevoerd en/of de resultaten nog steeds voldoende zijn om het “vervallen” product nog verder te gebruiken.  

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 27 6000.

To Top