Case study PlayFountain

Case Study: Lijmen een volwaardig alternatief voor lassen in waterspelattractie.

De uitdaging

De PlayFountain is opgebouwd uit verschillende modulaire segmenten. De basis van de vloer is een aluminium extrusieprofiel. De segmenten worden door middel van een mechanische klikverbinding met elkaar verbonden. Een klikverbinding alleen is niet voldoende vanwege de toleranties op het aluminium en omdat er een mechanisch solide verbinding gemaakt moet worden. PlayFountain zocht dan ook een secundaire methode om de delen te verbinden complementair aan de klikverbinding. Hierbij werden verschillende verbindingsmethoden onder de loep genomen waaronder lassen en lijmen.    

Lassen bleek om meerdere redenen geen optie. Technisch gezien zouden de aluminium delen door de warmte toevoer bij het lasproces kromtrekken. En ook de gecoate delen die vooraf op de extrusiedelen worden aangebracht vanwege kostenefficiëntie zijn niet te lassen. Kortom, lassen was in deze applicatie een te duur en bewerkelijk proces. 
 

Er werd dus verder gekeken naar het alternatief voor lassen: lijmen.
 

De PlayFountain is een waterspelattractie. Tijdens het spel rennen de mensen over de vloer wat trillingen en schokken op de vloer teweeg brengt. Omdat de systemen modulair zijn en diverse malen worden opgebouwd, afgebroken en vervoerd, moest de lijmverbinding ook “een stootje” kunnen hebben.

De zoektocht was dus naar een sterke, slagvaste en schokbestendige lijm met een lange levensduur. Omdat het een buiten-applicatie betreft moest de lijm bestand zijn tegen temperatuurschommelingen alsook waterbestendig zijn. Het doel was om gecoat aluminium op aluminium op een structurele duurzame manier te verbinden door middel van een relatief eenvoudig handmatig lijmproces. Met dit eisenpakket ging de productspecialist lijmen van Mavom aan de slag.
 

De oplossing

De oplossing die uiteindelijk werd voorgesteld was een methylmethacrylaat (MMA) lijm van Plexus. De Plexus MA8110 is een lijm met een 1:1 mengverhouding en ontwikkeld om metalen structureel te kunnen verbinden. De minimale voorbehandeling bestaat uit het oppervlak van de te verlijmen onderdelen te reinigen met IPA. Na reinigen kan de lijm direct worden aangebracht. Bijkomend voordeel is dat de lijm binnen 35 - 50 minuten al voldoende uitgehard is zodat een volgende stap in het assemblage proces kan plaatsvinden.   

 

De resultaten

PlayFountain kan met behulp van de MMA technologie relatief gemakkelijk een duurzame en betrouwbare lijmverbinding op het gecoate aluminium realiseren. De destructieve trekproeven die wij na versnelde veroudering hebben uitgevoerd hebben dit onomstotelijk aangetoond.
Met behulp van de MMA lijmen biedt Mavom een volwaardig alternatief voor lassen en helpen wij mee een veilige waterspelattraktie te bouwen.  

 

Case study Geerts reinigen

“Door de betreffende lijmoplossing hebben wij de ontwikkeling van onze volledig lichtgewicht aluminium vloerdelen kunnen doorzetten. Mede doordat dit de relatief hoge kosten voor aluminiumlassen en het coaten van grote oppervlakten overbodig maakte.”

Quote by: Guido Molenaar- Product Development Specialist bij PlayFountian b.v.

Productinformatie

De kenmerken waarop Plexus MA8110 is geselecteerd voor deze toepassing:

  • Snel
  • Slagvast
  • Sterk
  • Weinig voorbehandeling nodig
  • Een tijdbesparende oplossing
  • Duurzaam
     

Plexus MMA lijmen zijn zeer geschikt voor het verlijmen van metalen en kunststoffen en het verbinden van ongelijksoortige materialen. Dit type lijm heeft zich inmiddels bewezen in diverse uiteenlopende toepassingen, waaronder de transportsector.

Case study PlayFountain

  

Case study PlayFountain

  

Case study PlayFountain

  

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 436 361.

Neem contact met ons op
To Top