Case study Metalnet

Case Study Metalnet: reinigen met DOWCLENE ™ 1601

De uitdaging

Metalnet voert diverse verspanende bewerkingen uit, waarbij na bewerking vervuiling zoals olie, emulsie en particles achter blijven op de producten. Lange tijd reinigde Metalnet de producten in open dompelbaden, wat veel handwerk vergde en veel tijd kostte, onder meer voor het droogblazen van de producten. Dit moest ook nog een vlekvrij resultaat opleveren. Metalnet zocht daarom naar een snellere en betrouwbaarder methode, met minder handwerk.


De oplossing

De divisie Metalnet Precision Components beschikt nu over een dampontvettings wasmachine met DOWCLENE™ 1601 van Safechem, die is gekoppeld aan de cleanroom. Deze wordt ingezet om aan alle hoge reinheidseisen te voldoen waaronder Grade 2 vacuüm/ molecular cleanliness reinheidseis van ASML. Daarnaast is de reinheid belangrijk vanwege de assemblage/ verpakkingseisen (tot ISO Klasse 6) die worden gesteld aan deze hoognauwkeurige precisiecomponenten. Hiervoor is ook de cleanroom direct aangesloten op de dampontvetter.
 

De resultaten

Deze hightech dampontvetter, heeft verschillende reinigingstechnieken in een machine, zoals spoelen, dompelen met ultrasoon toepassing, dampontvetting en vacuüm drogen. Resultaat is een kurkdroog schoon, vlekvrij onderdeel, zonder gebruik te maken van perslucht. De DOWCLENE™ 1601 van Safechem, wordt continu gedestilleerd in de machine. Hierdoor altijd “nieuw” oplosmiddel voor het reinigingsproces, zeer laag verbruik en bijna 100% olie als afval. Het SAFE-TAINER™ system zorgt tevens voor een emissievrije overdracht van het oplosmiddel naar de machine. Het is hierdoor een heel efficiënt en milieubewust proces.


Paul Coppens, operations manager bij Metalnet voegt toe: “De machine bespaart ons veel tijd en handwerk. Voorheen stonden we wel eens aluminium delen met veel blinde gaten met perslucht droog te blazen, maar dat is geen doen. Een bijeffect van het machinaal dampontvetten is dat een aantal klanten zegt dat de door ons geleverde producten zó vetvrij zijn dat ze direct kunnen lassen. Maar we werken ook voor klanten die aan ASML leveren. Dan praat je dus over de standaard van ASML voor oppervlakreinheid die is vastgelegd in de GSA’s: Generic Standard of ASML. Daarin staat precies beschreven hoe rein iets moet zijn en hoe die reinheid moet worden gemeten. Sporen van bepaalde elementen die op het oppervlak achterblijven, kunnen heel slecht uitpakken op de optische elementen in zo’n machine. Voor leveranciers aan ASML hebben wij onder andere te maken met Grade 2 vacuümreinheid. Tussenreinigingen zijn hier van groot belang en de machine die we al hadden staan bleek hier ook uitermate geschikt voor. Uiteindelijk zijn we onze fabriek hierop in gaan richten en daarmee is ook het aandeel Grade 2 vacuümwerk flink toegenomen. Dat was voor ons het signaal om de tweedehandsmachine te vervangen door een nieuwe.”

Case study Metalnet Dowclene 1601

“We zien dat de reinheid van producten steeds belangrijker wordt voor onze klant en de eindklant. Ook de lasbedrijven willen het zo aangeleverd krijgen.”

Quote by: Paul Coppens - Operations Manager at Metalnet b.v.

Productinformatie

De gemodificeerde alcohol DOWCLENE™ 1601 wordt gebruikt als ontvetting- en reinigingsvloeistof in gesloten dampontvetting machines en is daarmee een zeer geschikt alternatief voor gechloreerde koolwaterstoffen en reinigers op waterbasis. Het SAFE-TAINER™ system zorgt voor het veilig gebruik van het oplosmiddel. DOWCLENE™ 1601 is tevens geschikt voor moeilijke toepassingen zoals het reinigen van gepolijste onderdelen, gesinterd metaal, kleine precisieonderdelen of voor het reinigen voorafgaand aan poedercoating of galvanische processen. Het reinigingsmiddel is niet giftig, biologisch afbreekbaar en levert uitstekende reinigingsprestaties door de aanwezigheid van polaire en niet polaire groepen. In combinatie met Maxistab S stabilisatoren wordt een betrouwbaar en stabiel reinigingsproces gecreëerd met een lange standtijd. 
 

Voor het tot standkomen van dit artikel interviewde Jaap van Peperstraten, Hoofdredacteur Vakblad Oppervlaktetechnieken, onder andere de Operations Manager van Metalnet. Een uitgebreidere versie van het artikel verscheen in de editie van maart 2020.

Case study Metalnet

  

Case study Metalnet

  

Case study Metalnet

  

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 27 6000.

To Top