Case study Lemmens Metaalbewerking

XXX

De uitdaging

Lemmens Metaalbewerking stapte in 2008 over van een minerale olie als koelvloeistof voor het machinepark naar een vol-syntheet vloeistof.  Het bedrijf was tevreden over de lange standtijden van de baden en het weinige onderhoud dat nodig was, echter ervaarden ze witte aanslag in de machines en was er sprake van neerslag die plakkerig residu achterliet. Daar wilde het bedrijf vanaf en ging dus in 2019 op zoek naar een nieuwe vloeistof. Een belangrijke voorwaarde was dat de nieuwe vloeistof geen risico's voor de gezondheid van het personeel zou vormen en dat het weinig tot niet zou ruiken. Omdat Lemmens grote en vaak complexe producten bewerkt is een bewerkingsduur van 16 uur geen uitzondering. De vloeistof moest dus ook kwalitatief gezien van goede huize komen. 
 

De oplossing

Lemmens ging een testtraject in met verschillende soorten metaalbewerkingsvloeistoffen van meerdere leveranciers. Van Cimcool deed er toen een nieuw product mee: de Cimtech HFP 600. Een geavanceerde volsyntheet die net in de Verenigde Staten was ontwikkeld en waar Lemmens als eerste mee ging testen in Europa. 
 

Volgens Lemmens kwam de Cimtech als werreweg de beste vloeistof uit de boor- en taptesten. De gereedschappen werden op een bepaalde snelheid getest, zodat er een bepaald volume kon worden bewerkt. Hierover zegt Leon van Leeuwen, bedrijfsleider bij Lemmens: 'Bij de andere vloiestoffen brak het gereedschap af tussen de 175 en 200 gaten. Toen we met Cimcool aan de slag gingen zijn we de 400 gaten gestopt. Toen waren de gaten getapt en was het gereedschap nog steeds heel. Daarmee ervaarden we het product als extreem veel beter dan de andere vloeistoffen. De meeste verspaners geloven dat niet, maar wij hebben dat zelf ervaren.'
 

Vanwege de overige positieve resultaten van de Cimtech HFP 600 besloot Lemmens verder te gaan met het product en wordt het tot de dag van vandaag naar volle tevredenheid ingezet.
 

De resultaten

Lemmens geeft aan dat de standtijd van de baden met de Cimtech HFP 600 bijna is verdubbeld en dat er bijna geen onderhoud nodig is. Hierover zegt Leon van Leeuwen: 'Het product is relatief duur, maar vanwege de veel langere standtijden van de baden komen wij onderaan de streep toch goedkoper uit. Wij hebben bijna geen omkijken naar de baden. Als het wel nodig is, hebben wij de technische ondersteuning van Mavom. De service engineer stuurt doelgericht aan wanneer nodig.'

Ook aan de overige wensen die Lemmens had voor ze het testtraject ingingen voldoet het product:

  • de baden geven een neutrale geur af
  • er is geen sprake van vlekvorming
  • mistvorming komt zeer beperkt voor
  • het bad is transparant en zeer onderhoudsbriendelijk

 

Lemmens metaalbewerking

“De Cimtech HFP 600 is onlosmakelijk verbonden met ons proces. We zijn zeer tevreden en hebben amper omkijken naar de baden.”

Quote by: Leon van Leeuwen  - Bedrijfsleider bij Lemmens Metaalbewerking bv

Productinformatie

Case study Lemmens Metaalbewerking

  

Case study Lemmens metaalbewerking

  

Case study Lemmens Metaalbewerking

  

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 436 361.

To Top