Case study Lemmens Metaalbewerking

Schoon en efficiënt verspanen met Cimtech 600-HFP van Cimcool

De uitdaging

Lemmens Metaalbewerking is een producent van (fijn)mechanische componenten met klanten in de machinebouw, de medische industrie en halfgeleiderindustrie. In de sectoren waaraan de precisieonderdelen geleverd worden, is de reinheid van de producten een steeds belangrijkere factor geworden.
 

Lemmens wil het maximale rendement halen uit hun moderne machinepark, een prettige en veilige werkomgeving creëren voor het personeel en uiteraard producten leveren aan hun klanten met een hoge kwaliteit en snelle levertijden. Hierover zegt Leon van Leeuwen, bedrijfsleider bij Lemmens: "Bij Lemmens richten we processen zo in dat er niet gesteld hoeft te worden. Als de capaciteit op de spil beschikbaar is dan kan er direct gestart worden. Alle processen worden vastgelegd, ingericht en geparkeerd."

Lemmens beseft dat de juiste bewerkingsvloeistof cruciaal is, omdat een verkeerd gekozen vloeistof kan resulteren in vlekken, residuvorming of downtime door uitval van productiemachines. Hierbij komen dan  reinheid eisen, vervolg productieprocessen en levertijden in gevaar.
 

Mede daarom is in 2013 al gekozen voor een volsynthetische metaalbewerkingsvloeistof van Cimcool. Lemmens is tevreden over het schone karakter, de lange standtijden van de onderhoudsarme baden en gereedschappen en het bijna geurloze product. Maar toch blijven ze op zoek naar een nóg betere oplossing, vanwege interne verbeterprocessen en kostenreductie alsmede veranderende externe eisen en wensen van klanten. 
 

De oplossing

Lemmens ging daarom in 2019 een testtraject in met verschillende soorten metaalbewerkingsvloeistoffen van meerdere leveranciers. De specificatie voor de eerste test was als volgt:

 • Materiaal SS 304 (warmgewalst)
 • Het tappen van blinde gaten - M6 en 12 mm diep
 • Het aantal gaten met dezelfde tap totdat de tap beschadigd is of breekt
   

Cimcool had net uit de nieuwe generatie volsynthetisch hybride producten de Cimtech 600-HFP in de VS geïntroduceerd. Ook dit product werd door Lemmens meegenomen in de test. Het bevat de unieke en gepatenteerde MSL® Technology en InSol™ Technology van Cimcool. 
Uiteindelijk bleek dit het product te zijn waarvan Lemmens het meest van onder de indruk was. Hans Verwaest, chef werkplaats bij Lemmens, licht toe: 'Bij de andere vloeistoffen brak het gereedschap af tussen de 175 en 200 gaten. Toen we met de Cimtech 600-HFP aan de slag gingen zijn we bij 400 gaten gestopt. De gaten waren getapt en het gereedschap was nog steeds heel. Daarmee ervaarden we het product als extreem veel beter dan de andere vloeistoffen. De meeste verspaners geloven dat niet maar wij hebben dat zelf ervaren.'

Vanwege de overige positieve resultaten met het Cimtech 600-HFP product besloot Lemmens om volledig op dit product over te stappen en Cimtech 600-HFP wordt tot de dag van vandaag naar volle tevredenheid ingezet. Bekijk in dit filmpje 5-assig simultaan frezen met Cimtech 600-HFP op een Hermle C650 bij Lemmens Metaalbewerking.
 

De resultaten

Niet alleen de standtijd van de gereedschappen maar ook die van de baden met het Cimtech 600-HFP  product is meer dan verdubbeld. Ook is er bijna geen onderhoud nodig. Hierover zegt Leon van Leeuwen: 'Het product is relatief duur, maar vanwege de veel langere standtijden van de baden en gereedschappen komen wij onderaan de streep toch goedkoper uit.'

Ook aan de overige wensen die Lemmens had voor ze het testtraject ingingen voldoet het product:

 • Bijna geurloos product
 • Er is geen sprake van vlekvorming
 • Het bad is kleurloos transparant en zeer onderhoudsvriendelijk
 • Goede “wet lubrication” in de machine
 • Geen “plakkerige” neerslag.
 • Zeer lage bijvul concentratie van 0,8%.
Lemmens metaalbewerking

“Wij hebben bijna geen omkijken naar de baden met de Cimtech 600-HFP. Als het wel nodig is, hebben wij de technische ondersteuning van Mavom. De service engineer stuurt doelgericht aan wanneer nodig.”

Quote by: Leon van Leeuwen  - Bedrijfsleider bij Lemmens Metaalbewerking bv

Productinformatie

Kenmerken van Cimtech 600-HFP:

 • Helder transparante volsynthetische metaalbewerkingsvloeistof
 • Hydrogen Induced Outgassing (HIO) elementen-vrij
 • Mild voor de huid met een bijna neutrale pH van 7,9
 • Het product is nagenoeg geurloos
 • Laag verbruik
 • Zeer hoge standtijden van gereedschappen en baden
 • Formulatie van unieke gepatenteerde Cimcool smeerstoffen

Lemmens metaalbewerking

  

Lemmens metaalbewerking

  

Lemmens metaalbewerking

  

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 27 6000.

To Top