Voedselproductie

Voedselveilige siliconensmeermiddelen

Siliconensmeermiddelen voor de voedselverwerkende industrie

Smeermiddelen zijn essentieel voor soepele processen in voedingsmiddelen- en drankenfabrieken en verpakkingsfaciliteiten. Voedselveilige siliconensmeermiddelen onderscheiden zich van andere type smeermiddelen vanwege hun unieke eigenschappen en veelzijdigheid. In dit artikel gaan we dieper in op diverse toepassingen en introduceren we enkele innovatieve oplossingen van JAX.


Wat zijn voedselveilige siliconensmeermiddelen?

Een voedselveilig siliconensmeermiddel is een vloeibaar polydimethylsiloxaan, wat echter beschouwd wordt als een droge film smeermiddel. Alleen NSF H1 en 3H-gecertificeerde producten zijn geschikt voor gebruik in voedselverwerkende omgevingen. In tegenstelling tot traditionele smeermiddelen zijn op siliconen gebaseerde oplossingen ontworpen om smering en gladheid te bieden en tegelijkertijd het risico op besmetting met voedsel te verminderen.
 

Siliconensmeermiddelen worden voornamelijk gebruikt vanwege hun unieke smerende eigenschappen. Ze verminderen wrijving en verbeteren de soepele beweging van verschillende componenten op machineoppervlakken. Door hun vermogen om schoon en relatief droog te blijven zijn ze ideaal voor toepassingen waar smeermiddelen op oliebasis niet geschikt zijn.
 

Voor het smeren van ongelijke materialen die over elkaar glijden, vooral als er sprake is van lage belasting en een hoge mate van wrijving, zijn siliconensmeermiddelen uitermate geschikt. Een perfect voorbeeld hiervan zijn kartonnen dozen die over een metalen oppervlak glijden. Die toepassing verlangt een droog smeermiddel om vastplakken te voorkomen en vervuiling van dozen met smeermiddel tegen te gaan.
 

De  voordelen van een voedselveilig siliconensmeermiddel

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een voedselveilig smeermiddel is het gebruik ervan in de buurt van voedingsmiddelen. NSF H1-geregistreerde smeermiddelen zijn veilig voor incidenteel contact met voedsel, terwijl NSF 3H-geregistreerde smeermiddelen veilig zijn voor direct contact met voedsel. Siliconen zijn bovendien vrij van voedselallergenen, waardoor het een ideaal alternatief is voor op voedsel gebaseerde lossingsmiddelen, zoals sojaolie.

Een ander voordeel van siliconensmeermiddelen is hun weerstand tegen water. Voedselproductiefaciliteiten vereisen vaak grondige schoonmaak- en sanitaire procedures. Voedselveilige siliconensmeermiddelen bieden een hoge weerstand tegen het wegwassen door water tijdens deze procedures, waardoor ze effectief op hun plek blijven zitten en dus betrouwbaar blijven presteren.

Bij het kiezen van een smeermiddel kan temperatuur een zeer belangrijke rol spelen. Van nature hebben siliconensmeermiddelen een zeer hoge viscositeitsindex, wat betekent dat ze heel goed bestand zijn tegen vloeien bij hoge temperaturen en stollen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om een smeertoepassing in een hete tortilla-oven of op een koude transportband in een vriezer, er is een geschikte oplossing beschikbaar met een siliconensmeermiddel

Tenslotte kunnen siliconensmeermiddelen, door de wrijving op machineonderdelen te verminderen, de levensduur van apparatuur verlengen. Dit draagt ​​niet alleen bij aan directe kostenbesparingen op materieel, maar draagt ​​ook bij aan het verhogen van de productie efficiëntie doordat de frequentie aan onderhoud en stilstand veel minder wordt.
 

Situaties waarin siliconensmeermiddelen niet effectief zijn

Siliconen hebben een schuimremmende werking, wat het natuurlijke schuimen van bier of het rijzen van brood kan remmen. Daarom mag het niet worden gebruikt in brouwerijen en geselecteerde bakomgevingen. Bovendien hecht het niet goed op geverfde oppervlakken en kan het siliconen pakkingen laten zwellen. Bij het selecteren van een smeermiddel is het dus noodzakelijk om alle contactmaterialen te evalueren.


Conclusie

Voedselveilige siliconensmeermiddelen zijn geformuleerd om de veiligheid rond voedselproducten te garanderen en tegelijkertijd een uitzonderlijke smering te leveren, waardoor ze essentieel zijn voor het verminderen van wrijving en het verlengen van de levensduur van machines.

 

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 27 6000.

To Top