Corrosie bescherming

Corrosie bescherming

Artikel

Corrosie bescherming

Corrosie is een kostbare aangelegenheid, de schattingen lopen uiteen maar het loopt in de miljarden euro’s per jaar voor preventie en bestrijding. Dit komt overeen met ruim 3 procent van het bruto binnenlands product. In dit artikel gaan we niet in op de mechanismes die ten grondslag liggen aan de processen die corrosie veroorzaken, maar bespreken we de producten ten behoeve van preventie en bestrijding.
 

Wat is corrosie eigenlijk?

Corrosie is de natuurlijke chemische aantasting van materialen doordat hun omgeving op ze inwerkt, in het bijzonder de aantasting van metalen door elektrochemische reacties. De bekendste soort corrosie is de aantasting van metaaloppervlakken, door reactie van het materiaal met in de lucht aanwezige zuurstof en water, waardoor bijvoorbeeld ijzer gaat roesten en koper groen uitslaat.


We onderscheiden corrosie inhibitoren, corrosie werende coatings en zogenaamde conversie lagen. Inhibitoren zijn stoffen die de oorzaak, meestal zuurstof, wegnemen, zodat corrosie niet kan ontstaan, coatings vormen een permanente fysieke barrière tussen omgeving en het metaal en een conversielaag wordt gevormd door een chemische reactie.
 

Corrosie inhibitoren

Corrosie inhibitoren worden toegepast in oliën, vetten of was-achtige producten, afhankelijk van de duur van de bescherming. Voor tijdelijke opslag worden olie-achtige producten gebruikt. Producten met een bescherming voor lange termijn buitenopslag zijn meestal droge wasachtige films, die in vloeibare toestand worden aangebracht, bijvoorbeeld middels spuiten. Tegenwoordig zijn deze producten vaak op waterbasis en is de droogtijd iets langer dan oplosmiddelhoudende producten. Het verwijderen van dergelijke inhibitoren is vaak wat lastiger, maar er zijn biologisch afbreekbare reinigers die deze klus kunnen klaren.


De meest gebruikte corrosie inhibitoren zijn oliën op parafine basis. Het assortiment bestaat uit producten van verschillende voorstaande fabrikanten, waaronder CRC en Tectyl. Deze producten zijn zowel in bulk als in spuitbussen verkrijgbaar. De duur van de tijdelijke bescherming en de opslaglocatie zijn meestal leidend voor de juiste keuze.

 

Anti-corrosie coatings

Coatings worden toegepast voor het langdurig beschermen tegen corrosie. Mavom heeft sinds de oprichting in 1938 veel ervaring met de chemische voorbehandeling van metalen en het beschermen tegen corrosie. Voor het herstel en langdurig beschermen van metalen, biedt Mavom een breed assortiment producten van diverse fabrikanten waaronder Mavom’s eigen producten.


Binnen het assortiment coatings worden de Koud Galvaniseer producten, zoals Zink coatings die meestal in spuitbussen worden aangeboden, zeer breed ingezet bij onderhoudswerkzaamheden. Dit is geen verrassing, aangezien een spuitbus altijd direct klaar is voor gebruik, snel droogt en zeer geschikt is voor buitentoepassingen. Dit type coating is aan slijtage onderhevig en zal regelmatig vernieuwd moeten worden afhankelijk van de weersinvloeden.


Conversie coating

Conversie coatings zijn producten die een chemische reactie aangaan met een metaal of metaaloxide om doorroesten te voorkomen. De aldus verkregen laag biedt meestal ook betere hechting van een lak. Deze zogenaamde conversie laag is meestal niet zichtbaar, omdat er om esthetische redenen een topcoating overheen wordt aangebracht.


Het product CRC Rust Seal is een eenvoudig te gebruiken product om corrosie te stoppen en is overschilderbaar met onder andere de CRC Acryl lakken. Deze zijn verkrijgbaar in spuitbus in diverse RAL kleuren.


Bronvermelding: Wikipedia

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 27 6000.

To Top