Jax foodgrade olie

Case study

Foodgrade smeermiddelen

Jax olie in stoomgeneratoren in de voedingsmiddelenindustrie

Clayton of Belgium is sinds 1961 onderdeel van het Amerikaanse moederbedrijf. Vanuit Bornem worden stoomgeneratoren ontwikkeld, ontworpen en gefabriceerd, die uiteindelijk worden verdeeld over de hele EMEA-regio. Het gaat daarbij zowel om kant-en-klare stoomoplossingen als installaties op maat.

 

De uitdaging

Clayton uit Bornem bouwt stoomgeneratoren die onder meer in de voedingsindustrie worden gebruikt. Voor de productie van voedingsgeschikte stoom moeten naast alle machinecomponenten, ook het water en de chemicaliën 'Foodgrade' zijn. De aanvoer van het water doorheen de spiraal gebeurt met een volumetrische pomp, waarbij hydraulische olie tegen een membraan drukt voor de werking. Indien er een lek zou optreden, kan de olie in contact komen met het water, de stoom en/of het voedsel. Hierdoor moet de olie beschikken over een NSF H1-keuring. Door een verminderde beschikbaarheid van de huidige olie, ging Clayton op zoek naar een alternatief.

 

De oplossing

Mavom adviseerde de NSF H1 Foodgrade-gekeurde Magna-Plate 66-olie, van de Amerikaanse producent Jax. Ook bij alle draaiende installaties van klanten moest overgeschakeld worden op een andere olie. Dit proces bleek eenvoudig doordat de Jax-olie mengbaar en compatibel is met de vorige olie, zonder dat de pomp volledig geledigd en gereinigd moest worden. Een aanvullend voordeel van de nieuwe olie is een breder temperatuurbereik. Hierdoor is diezelfde olie in te zetten van Scandinavische tot Afrikaanse landen, met behoud van de vereiste viscositeit. Na een grondige, interne testprocedure werd deze door Clayton goedgekeurd en in gebruik genomen voor de eerste afvulling, ook bij bestaande klanten.

 

 

 

 

De resultaten

Met de Jax Magna-Plate 66 heeft Clayton een verbetering kunnen doorvoeren bij klanten en voor klanten. Ze zorgen voor continuïteit in hun productieproces doordat de olie compatibel is met het reeds eerder ingezette product. De verbetering in temperatuurbereik zorgt er daarnaast voor dat Clayton, en bijgevolg al haar klanten, hun oplossingen breder kunnen inzetten.

 

Clayton Jax olie in de voedingsmiddelenindustrie

De overstap naar de nieuwe olie is zeer vlot verlopen, zowel op het technische als het praktische vlak. De olie wordt ingezet voor de eerste afvulling, alsook bij het onderhoud

Quote by: Levi Stenten, salesverantwoordelijke bij Clayton

JAX Magna-Plate 66

JAX Magna-Plate 66 smeerolie werd ontwikkeld voor gebruik in diverse voedselverwerkingstoepassingen. Deze oliën zijn ook uitermate geschikt voor gebruik in hydraulische toepassingen en bieden een maximale bescherming tegen roest en oxidatie, slijtage en extreme druk.

 

  • NSF H1 gekeurd voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie
  • Ideaal voor toepassingen met zowel hoge als lage temperaturen
  • Langere standtijden
  • Waterafscheiding en luchtinsluiting
  • Superieur additieven pakket

 

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 27 6000.

Sensor opgieten met epoxyhars

  

Opgieten sensor epoxyhars

  

Sensor opgieten epoxyhars

  

To Top