Viton O-ringen smeren

Een betere smering vermindert slijtage van Viton® O-ringen

Verlengen van de levensduur van Viton® O-ringen

De smeermiddelenspecialist van Mavom ontvangt met enige regelmaat vragen van klanten om de levensduur van de Viton® O-ringen te verlengen, en daarmee te besparen op de inkoop en het onderhoud ervan. Zo ook een producent van verpakkingen. Het machinepark van deze organisatie bestaat uit 38 spuitgietmachines en 7 extrusieblazers. De machines bereiken hoge temperaturen van 230°C, waardoor de Viton® O-ringen bruin en bros worden. Bij iedere matrijswissel werden de versleten afdichtingen vervangen. Op jaarbasis gooide het bedrijf duizenden euro’s weg van het dure Viton®.

 

Smeren bij extreme condities

De smeermiddelenspecialist van Mavom adviseerde om de O-ringen voor montage eerst in te vetten met Krytox GPL 206. De hoogwaardige PFPE/PTFE smeermiddelen van Krytox staan erom bekend zelfs onder extreme omgevingscondities te presteren. Zo heeft de Krytox GPL 206 een temperatuurbereik van -36˚C tot en met 260˚C. Dit product is daarnaast compatibel met de meeste kunststoffen en elastomeren en is resistent tegen chemicaliën, brandstoffen en oplosmiddelen. Tevens is Krytox GPL 206 volgens NSF H1 goedgekeurd voor toepassingen waar incidenteel contact is met voedingsmiddelen.

 

Dubbel succes

Na een testfase concludeerde de verpakkingproducent dat Krytox GPL 206 zeer goed in staat is om de Viton® O-ringen te beschermen tegen de extreme hitte van de machines. Dankzij de succesvolle resultaten van het product, besloot de klant de Krytox GPL 206 ook te testen op de blaaskoppen van zijn extrusieblazers. Deze blaaskoppen liepen regelmatig vast door het bereiken van een hoge temperatuur van 240°C. Onderhoudsmededewerkers waren vervolgens een halve dag kwijt om het apparaat weer werkend te krijgen. Door ook de blaaskoppen eerst in te smeren met de Krytox GPL 206, blijven de koppen nu soepel bewegen. De organisatie spreekt van een ‘dubbel succes’.

 

Investering meer dan waard

Sinds de inzet van Krytox™ GPL 206 gaan de Viton® O-ringen niet één cycli, maar zelfs drie cycli mee. De investering in Krytox™ verdiende zich al binnen een jaar terug. Door Krytox™ GPL 206 ook te gebruiken tegen het vastlopen van de extrusieblazers, werd daar ook een significante kostenbesparing behaald. Het aantal onderhoudsuren dat werd besteed aan het reviseren van de blaaskoppen van de extrusieblazers verminderde namelijk flink. 

MS-Polymeren voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen van de automobielsector - Mavom

"Snelle slijtage van Viton® O-ringen bij extreme hitte is een kostbaar probleem."

 

Quote by: Arjan Korzilius, Productspecialist
Smeermiddelen bij Mavom

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen over onze producten of over bepaalde toepassingen? We helpen u graag verder om de juiste chemie te vinden voor uw toepassing. U kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 172 436 361.

Neem contact met ons op
To Top